Övergrepp ?

I fredagens Metro kunde vi läsa påståendet (avslöjandet?) om att det är brodern som mördat den 19-åriga tjejen nere i Vollsjö. Det var han som fann henne och larmade SOS. Tjejen ska ha utsatts för grovt yttre våld och blivit brutalt mördad. I onsdags greps brodern och idag ställs han inför häktningsdomstol skäligen misstänkt för mord. Han förnekar att så skulle vara fallet. Senast nästa helg måste åklagaren lägga fram bevis om att han faktiskt mördat sin egen syster.


Det känns inte helt okej. Media. Övergrepp? Varför gå ut med anklagelser mot brodern innan han ens är dömd? Är det någon alls som bryr sig om föräldrarna och andra anhöriga? Räcker det inte att de förlorat sin dotter? Måste de bli uthängda i media på en gång och påstås ha en flippad son? Givetvis vill ju ingen i efterhand få veta att de suttit och sörjt ihop med mördaren. Men vad tusan gör de om det visar sig att det inte är brodern? Alla hemma i Vollsjö vet vem tjejen är, och troligast känner de även till brodern.

Jag tror att man är tillräckligt uppriven efter att ha funnit sin syster mördad för att kunna göra en del irrationella saker och uttrycka sig på ett sätt som inte är helt genomtänkt. Förvisso antar jag att det krävs ganska stark bevisning för att gå från förhör till häkte. Fast jag tycker ändå inte att det är rätt av media att hänga ut honom redan. Tänk dig själv: Du har mördat din syster. Du vet det. Din syster är död. Alla är ledsna. Du vet. Du vet vad du har gjort. Kan inte skulden räcka fram tills han är dömd?

Kan inte media låta honom, och framförallt familjen, vara tills det är helt säkert? Om det nu visar sig att polisen gjort ett korrekt gripande så tycker jag ändå att media borde skämmas. Varför hänga ut en människa som fortfarande kan vara oskyldig? Då föredrar jag hur andra valt att formulerat sig: "en nära anhörig" eller "en släkting". Ska man inte ses som oskyldig tills motsatsen är bevisad? Jag hoppas innerligt att det visar sig vara någon annan som genomfört mordet!



Får man verkligen skriva vad som helst i egenskap av nyhetsmedie? Det de skriver är förvisso sant, han är anhållen och nu till och med häktad skäligen misstänkt för mord. Är det viktigare att uppdatera allmänheten än att ta hänsyn till individens integritet? Grabben är ju för tusan häktad nu, så vilken skada kan han göra omgivningen? Jag finner absolut ingen som helst orsak för massmedia att redan nu gå ut med informationen. Det känns skrämmande likt en skvallerblaska - ut med senaste nytt oavsett vad det är som berättas, bara ens egen tidning är först med att berätta om det...

Kommentarer
Postat av: Håkan

Du skriver om en svår balansgång mellan allmänintresse och särintresse. Allmänheten just i detta fallet är oroliga över vad som hänt på denna lilla plats och vem som ligger bakom. Är det en galen våldtäktsman, en ryss som befinner sig i skogen och bara väntar på att slå till igen, något invandrargäng från Rosengården som har förlustat sig. Denna oro stillas genom att pressen går ut med misstanken mot brodern. Allmänheten kan andas ut och tankar går istället till familjen.

Särintresset är att det är fruktansvärt för familjen och skulle sedan brodern visa sig var oskyldig har en skada skett som nog aldrig kan repareras.

Varje chefredaktör brottas hela tiden med vad som är viktigast särintresset eller allmänintresset. Sedan spelar det naturligtvis stor roll på att kvällstidningarna lever på sålda exemplar.

2009-08-10 @ 10:07:36
Postat av: I S A B E L L A

SVAR: Tack snälla du för kommentaren! Som du sa, man möter det både positivt & negativt, det beror på vem som säger det också.. ;)



Kram på dig

2009-08-20 @ 20:11:41
URL: http://tinkerbella.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0